Ana Sayfa Teknoloji 4 Ocak 2024 97 Görüntüleme

Falcon 9’a rakipti: Japonya, fırlattığı H3 roketini havada imha etmek zorunda kaldı

Japonya, Salı günü başarısız bir fırlatma sırasında yeni roketini havada imha etmek zorunda kaldı. Uzay ajansı, kalkıştan dakikalar sonra ikinci kademe motoru arızalanınca H3 roketine kendini imha etme komutu göndererek roketi havada imha etti.

BBC’nin haberine göre gözlemciler, bunun Japonya’nın Havacılık ve Uzay Keşif Ajansı (Jaxa) için önemli bir gerileme olduğunu söylüyor. Hükümet test başarısızlığını “son derece üzücü” olarak nitelendirdi.

SPACEX’İN FALCON 9 ROKETİNE RAKİP OLARAK SUNULMUŞTU

H3 roketi, Japonya tarafından otuz yıldır tasarlanan ilk orta irtifa roketidir. Ticari ve hükümet uydularını Dünya’nın yörüngesine fırlatmak için SpaceX’in Falcon 9’una daha ucuz bir alternatif olarak sunuldu.

Salı günü mühendisler 57 metrelik (187ft) roketi üzerinde bir izleme uydusuyla birlikte uzaya göndermeyi hedeflemişlerdi ancak fırlatışın planladıkları gibi gitmemesinin ardından başarısızlık yaşandı.

İSTENİLEN HIZ SEVİYESİNE ULAŞAMADI

Ancak Japonya Havacılık ve Uzay Keşif Ajansı, fırlatmadan kısa bir süre sonra mühendislerin, fırlatmanın ikinci aşamasında “düşük hız” yaşamasının ardından H3 roketine kendini imha uyarısı göndermek zorunda kaldıklarını söyledi.

Osaka Üniversitesi’nde uzay politikaları profesörü olan Hirotaka Watanabe Reuters’e yaptığı açıklamada, “Daha önceki iptal ve ertelemelerin aksine, bu sefer tam bir başarısızlık oldu” dedi. Sözlerine devam eden profesör, “Bunun Japonya’nın gelecekteki uzay politikası, uzay ticareti ve teknolojik rekabet gücü üzerinde ciddi bir etkisi olacaktır” diye ekledi.

MOTOR ARIZASININ NEDENİ ARAŞTIRILACAK

Japonya Bilim Bakanı Keiko Nagaoka, yetkililerin motor arızasının nedenini araştıracağını söyleyerek, gerçekleşen başarısızlığı “Kamuoyunun ve ilgili tarafların beklentilerini karşılayamadığı” için özür diledi ve gelişmeyi “son derece üzücü” olarak nitelendirdi.

Japonya H3’ü Falcon 9 roketine uygulanabilir bir ticari alternatif olarak sunmuştu. Japonya üretimindeki H3 roketi, 3D baskılı parçalara sahip daha düşük maliyetli bir motorla çalışıyordu.

Fırlatma sırasında bu olumsuz durum yaşanmasaydı, H3 roketi önümüzdeki yirmi yıl boyunca yılda yaklaşık altı kez fırlatılacaktı.

KAYNAK: HABER7

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com